Loepbril terminologie

Loepbril terminologie
Bij het zoeken naar de juiste loepbril komen de volgende termen vaak voorbij. Hieronder de belangrijkste:

  • Vergroting: dit is het aantal keren dat iets vergroot wordt. Bij loepbrillen start dit meestal bij 2x vergroting en kan dit oplopen tot wel 6x vergroting. Voor meer vergroting zijn microscopen beschikbaar. 
  • Pupilafstand (PD): afstand tussen de pupillen.

pupilafstand loepbril

  • Declinatiehoek: de neerwaartse (kijk)hoek van de loepen zelf. Deze zorgen ervoor dat neerwaarts gekeken kan worden, zonder de nek overmatig te belasten. Meestal wordt een maximale declinatiehoek gekozen voor een optimale werkhouding. De declinatiehoek varieert tussen de 14  en 33 graden en is onder meer afhankelijk van de gekozen werkafstand, pupilafstand en grootte van de glazen.
  • Werkafstand (cm): zichtafstand naar het gewenste werkveld cq. (operatie)gebied. Het is belangrijk de juiste werkafstand te kiezen in verband met een goede ergonomische werkhouding. De werkafstand is niet alleen afhankelijk van de lichaamslengte en de type ingreep, maar ook of de ingreep zittend of staand plaatsvindt. Bij een staande ingreep is de werkafstand meestal groter. De werkafstand voor dentaal gebruik is vaak 30 tot 45 cm. Voor chirurgen is een werkafstand van 40 tot 50 cm gebruikelijker. Wij bieden maar liefst vijf verschillende werkafstanden van 30 tot en met 50 cm.
  • Werkveld of gezichtsveld: het gebied dat vergroot wordt en scherp zichtbaar is.
  • Scherptediepte: de afstand die naar voren en achteren bewogen kan worden, waarbij het zicht scherp blijft.
Vuistregel: des te meer vergroting, des te kleiner wordt het gezichtsveld en de scherptediepte. Voor meer overzicht kan dus beter een kleinere vergroting gekozen worden. 

            scherptediepte en werkafstand loepbril        


Gezichtsveld en scherptediepte loepbrillen Univet, ExamVision en Orascoptic (top 3)


Grootte gezichtsveld loepbril (mm)

gezichtsveld vergelijking Univet-Examvision-Orascoptic


Scherptediepte loepbril (mm)

scherptediepte vergelijking Univet-Examvision-Orascoptic

* ExamVision: Galilean HD en Kepler Kompakt

** Orascoptic: HiRes series


U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.