Menu
Winkelwagen

Loodschorten Xenolite

Loodschorten Xenolite

Optimale stralingsbescherming

Om jezelf te beschermen tegen röntgenstraling is het belangrijk om goed passende stralingsbeschermende kleding te dragen. Delcies BV zorgt voor een perfect aangemeten loodschort. Deze valt verder te combineren met een schildklierkraag of loodbril.

Bij de keuze van radiologievesten en schortrokken is het belangrijk een product te vinden dat:

  • Qua stijl en functionaliteit past bij de werkomstandigheden
  • Gewichtsontlastende componenten heeft, zoals schoudervullingen
  • Comfortabel en gemakkelijk kan bewegen voor dagelijkse taken
  • Voldoende overlapping creëert om gevaarlijke blootstelling te vermijden
  • Loodvrije bescherming biedt die loodschorten en loodjassen niet kunnen bieden

Waarom een loodschort?

Als je werkt met röntgenstraling is het noodzakelijk dat je een loodschort draagt. Röntgenstraling is schadelijk voor het lichaam. Als je een loodschort draagt wordt grotendeels je lichaam beschermt tegen straling. Een patiënt ondergaat een röntgenonderzoek. Doordat er straling door de patiënt heen gaat in een vorm van een bundel wordt ook een deel van de bundel weerkaatst door de weerstand die de bundel ondervind in het lichaam. Dit deel van de bundel wordt alle kanten op weerkaatst en kan zo bij de medewerker terecht komen. Als bescherming dragen zij een loodschort.

Het is belangrijk dat het loodschort fijn zit, niet te zwaar is en je goed bij elke procedure zal beschermen. De medewerker heeft een stralingsbadge zodat de straling die men vangt kan worden geregistreerd. Het schort heeft een koord waaraan deze badge kan worden bevestigd.

Hoe werkt een loodschort?

De opbouw van het schort is al volgt:

Het materiaal in het schort bevat twee afzwakkingselementen. Een met een laag atoomgewicht, bismuth en een met een hoog atoomgewicht, wolfraam.

Bismut filtert de lage straling eruit (35-88 KeV) en wolfraam de hogere energetische straling. (>69 KeV). Bij deze schorten bestaat de opbouw uit twee aparte lagen. Twee aparte lagen geeft meer flexibiliteit en kan je voor de fitting beter draperen dan samengevoegde lagen.

Bij Xenolite loodschorten wordt gebruik gemaakt van de Dow-Dupont premier elastomeer matrix technologie. Hierdoor scheurt het materiaal niet tot nauwelijks en is het langer bruikbaar. Dit is goedkoper en beter voor het milieu.

De twee elementen bismuth en wolfraam zijn samengevoegd in een poedervorm. Met als gevolg dat het is ingekapseld tot een homogeen, dik maar flexibel plastic wat je tegen de straling beschermt. 

Het materiaal heeft de beste balans in stugheid, flexibiliteit, duurzaamheid en vouw/scheur gevoeligheid. In 2012 is het materiaal voor bovenstaande nog genomineerd. De schorten van Xenolite zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Je kunt kiezen uit 0.25/0.35 en 0.50 mm loodequivalent.

Welke soorten loodschorten zijn beschikbaar?

2-delige set van een vest en een schort 

Doordat het schort uit twee delen bestaat voelt het schort lichter aan. Je bent ook wat flexibeler. Je kunt beter bukken en makkelijker zitten tijdens een procedure. Het gewicht wordt verdeeld op de schouders en op de heupen. Het vest bevat schouderpads die de druk op de schouders ook verlichten. Het vest bevat een borstzak waarop eventueel de naam op kan worden geborduurd. Ook bevat het vest een koord waar de stralingsdosismeter (badge) bevestigd kan worden. Het schort wordt dichtgemaakt met een klittenband sluiting en een riem, zodat het schort niet af afzakt en goed op de heupen blijft hangen. Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar in hoe het materiaal overlapt in het vest voor de bescherming van de straling op de romp.  Zowel het vest als het schort heeft een overlap aan de voorkant wat voor extra bescherming zorgt.

Rond om schort uit een geheel

Dit schort bestaat uit een geheel en biedt je de maximale bescherming.  Dit schort bevat ook schouderpads, een borstzak waarop eventueel de naam kan worden geborduurd en een verstelbare riem. Zowel de voorkant als de achterkant van je lichaam wordt beschermt. Door de riem rust het gewicht niet volledig op je schouders. De riem zorgt ervoor dat de heupen ook met een deel van het gewicht worden belast. Er zijn verschillende modellen beschikbaar waarin het verschil zit in de bevestigen van de riem en de sluiting van het schort door middel van het klittenband. 

Frontale schorten

De frontale schorten bieden meer bewegingsvrijheid en optimaal comfort. Het schort is aan de achterkant open en daardoor is het lichter dan de andere varianten. Ook dit model bevat schouderpads, een borstzak waar eventueel een naam op kan worden geborduurd. Je maakt het schort vast op heuphoogte zodat niet het hele gewicht van het schort op je schouders hangt.

Maatwerk

Xenolite loodschorten zijn leverbaar in verschillende maten en kleuren. Voor een optimale bescherming en draagcomfort kunnen we loodschorten op maat laten maken, inclusief naam op het loodschort. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice of verkoopadviseur. Het passen en aanmeten van de loodschorten kan bij ons in de showroom in Boxtel. Uiteraard kunnen we ook langskomen op locatie voor een inventarisatie. Neem svp contact  op voor advies.

Röntgen accessoires

XENOLITE biedt een reeks accessoires voor röntgenbescherming, waaronder loodvrije schildklierhalsbanden, humerale schilden, halfschorten, zwangerschapspanelen, tafellakens, steunriemen en meer.

Loodvrij en recyclebaar

STRATA+ schorten zijn loodvrij, gemaakt van een lichtgewicht bi-layer materiaal, volledig PVC-vrij en volledig compliant met de EU 2016/425 regulering.

Lite Tech-producten bevatten geen enkele hoeveelheid ftalaatweekmakers, latex of op zware metalen gebaseerde rubberadditieven en voldoen daarom aan de EPA onder RCPA-regelgeving en aan de Europese "WEEE"-wetgeving. Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 150.000 loden röntgenschorten weggegooid en daarmee bijna 500.000 kilo aan giftig loodmetaal. De XENOLITE®-lijn zijn recyclebaar en veilig voor ongevaarlijke verwijdering.

Omdat de polymeren in het materiaal geen “cross-linked” verbinding met elkaar maken is het volledig recyclebaar naar niet-gevaarlijk afval.

Ga voor groen met XenoLite.

XENOLITE® gepatenteerd scheurbestendig materiaal

Historisch gezien zijn loodschorten op vinylbasis gevoelig voor scheuren als gevolg van herhaald buigen. Deze flex-crack-defecten laten kleine hoeveelheden straling door, waardoor het risico op blootstelling toeneemt. Deze gezondheidsrisico's van defecten in de kern van een schort kunnen aanzienlijk zijn. 

Daarom bevatten alle XENOLITE®-schorten gepatenteerd scheurbestendig beschermingsmateriaal dat tot 10x de duurzaamheid biedt van schorten op vinylbasis. Vervaardigd met behulp van DuPont™ elastomeer-matrixtechnologie voor langdurig en veilig gebruik. Hierdoor gaan XENOLITE-schorten veel langer mee dan toonaangevende concurrenten.

Flexibele en scheurbestendige loodschorten

STRATA+ stralingsbeschermende kleding

Onze lijn STRATA+ röntgenbeschermingsschorten, vesten en stralingsbeschermende kleding zijn wereldwijd toonaangevend en voldoen aan de Europese overheidsvoorschriften. XENOLITE röntgenbescherming is ontworpen met gepatenteerde DuPont technologie. XENOLITE is ook verkrijgbaar in maatwerkopties voor röntgenkleding en loodbrillen, inclusief een mobiele app om vereenvoudigde testprocessen voor stralingsafscherming te ondersteunen. XENOLITE schorten zijn leverbaar met 3 beschermingsniveau's, namelijk 0.50, 0.35 of 0.25mm lood-equivalent.

Kenmerken Xenolite Strata+ 300 serie Bi-Layer

Loodvrij
Licht
Flexibel
Recyclebaar: PVC/vinyl vrij
Het materiaal bevat 2 elementen, bismut en wolfraam
Biedt bescherming tussen de 60-125 KV
Lichtgewicht composiet, opgebouwd uit twee aparte lagen
Keuze uit 0.25, 0.35 en 0.50mm Loodequivalent (LE)

Merk: LiteTech
XENOLITE's loodvrije röntgen schildklierschild is licht van gewicht en duurzaam.XENOLITE's schildklierkraag is ontworpen met ergonomie in het achterhoofd, en biedt zorgprofessionals de hele dag door draagcomfort en volledige schildklier bescherming.Bescherming: 0.5mm LeqVerkrijgbaar in twee maten: S..
€108,90 incl. BTW
Excl. BTW:€90,00
Merk: LiteTech
XENOLITE's loodvrije röntgen hoofdbescherming is licht van gewicht en duurzaam.XENOLITE's CAP is ontworpen met ergonomie in het achterhoofd, en biedt zorgprofessionals de hele dag door draagcomfort en volledige schildklier bescherming.Te verstellen met een handige klittenband sluiting.Bescherming: 0..
€175,45 incl. BTW
Excl. BTW:€145,00
Merk: LiteTech
Alle XENOLITE frontale loodschorten zorgen voor bewegingsvrijheid, maximale flexibiliteit en optimaal draagcomfort. Het open rug ontwerp maakt al deze schorten uitzonderlijk licht.Xenolite frontale röntgenschorten stellen radiologen, röntgentechnici en andere professionals in staat om zelfs de meest..
Op aanvraag
Excl. BTW:€0,00
Merk: LiteTech
Alle Xenolite röntgenschorten met volledige omslag bieden maximale bescherming tegen straling met superieur comfort dankzij een lichtgewicht ontwerp. Met het Xenolite materiaal, zijn onze loodschorten de meest lichtgewicht optie op de markt, terwijl ze volledige bescherming bieden voor zorgprofessio..
Op aanvraag
Excl. BTW:€0,00
Merk: LiteTech
XENOLITE röntgenvesten en rokschorten zijn ontworpen om het gewicht zo goed mogelijk te verdelen tussen de schouders en de heupen, waardoor de druk op de boven- en onderrug aanzienlijk wordt verminderd. Vest- en rokschorten bieden de zorgprofessional meer flexibiliteit bij het zitten, buigen of bukk..
Op aanvraag
Excl. BTW:€0,00
Weergeven 1 t/m 5 van in totaal 5